Alla hemsidor behöver någonstans att bo, och i de flesta fall är detta på ett så kallat webbhotell. Det har dock uppmärksammats att man som ägare av en domän bör vara medveten om att det alltid finns risk att webbhotell kan bli hackade, även om det är väldigt sällsynt. 

Ett webbhotell är ett smidigt och välanvänt sätt att hålla sin webbplats uppe på internet utan att man själv behöver investera i egna dyra servrar. Man hyr helt enkelt en plats på webbhotellets server och kan ofta välja olika prisklasser och säkerhetsnivåer på sin sida. Om du behöver en riktigt snabb sajt för att kunna erbjuda dina besökare en smidig och effektiv tjänst måste domänen ligga på en server som har bra uppkoppling och läshastighet. Vill man dessutom att webbplatsen ska vara extra säker och dessutom krypterad kan man köpa till ett SSL certifikat. Med ett sådant krypteras dina användares trafik för att skydda dem och dig mot hackare och virus. Detta är särskilt viktigt om du driver en e-handel där användarna skriver in sina kortuppgifter. För att se om en webbplats har ett sådant certifikat kan man kolla i adressfältet i webbläsaren. Om det står http i URL:en saknar den ett SSL certifikat, men om det däremot står https innebär det att det du gör är krypterat och säkert.

Ett hackat webbhotell

Även fast det ofta är väldigt säkert att ha sin domän liggandes på ett webbhotell händer det att de råkar ut för att bli hackade. Förra året råkade faktiskt Sveriges största webbhotell ut för just det. Man misstänker att de som hackade webbhotellet kan ha kommit över många inloggningsuppgifter som tillhör användarna. Totalt finns 800 000 domännamn registrerade på webbhotellet. Vilket är en stor mängd känslig information om hackarna fick tag på all privat data som tillhör dessa.

Stäng meny