Det finns många olika kryptovalutor som du kan använda online till en mängd ändamål. Bitcoin är den mest kända kryptovalutan, men nya valutor skapas och används hela tiden. Här kan du lära dig mer om vilka kryptovalutor som finns och hur du kan använda dem effektivt för att tjäna pengar eller köpa saker på nätet.

Den decentraliserade kryptovalutan Bitcoin läs mer om bitcoin här använder sig av ett fristående betalningssystem som är baserat på den så kallade ”blockkedjan”. Den är helt decentraliserad vilket innebär att den inte är beroende av någon stat eller bank. Med denna valuta är det möjligt att göra betalningar via internet där två användare kan utföra transaktionen utan någon tredje part.

Använd kryptovalutor online

För att bitcoin ska vara säker gör den bruk av en databas som är distribuerad, dvs utspridd över noder i ett P2P-nätverk. Detta resulterar i att endast ägaren kan spendera valutan och att när den väl är använd försvinner den från sin digitala plånbok. Det finns olika marknader på internet där du har möjlighet att köpa egna Bitcoin. Du betalar då med vanliga pengar.

– Blockkedjan har enorm potential. Många ser den i samma termer som skiftet när internet kom, säger Johan Magnusson som är IT-forskare på Chalmers i Göteborg.

En annan kryptovaluta är Ethereum som är en rätt ny variant som släpptes år 2015. Den designades med en annan teknik än blockkedjan som Bitcoin använder sig av. Kryptovalutan Iota skapades för att användas i IoT (Internet of Things) och du kan använda den för att skicka transaktioner utan avgift.

Stäng meny