I Sverige är vi bortskämda med att ha ett välfungerande mobilt nätverk och snabba hastigheter i våra hem. På de allra flesta platser i vårt land kan man få 3G- eller 4G-uppkoppling på sin mobiltelefon. Utvecklingen går dessutom framåt. 5G är på väg, och nyligen presenterades en metod som skulle öka internets hastighet till 100 gånger snabbare.

På tunnelbanan, i svampskogen eller varför inte i roddbåten ute på sjön? Man kan surfa nästan var som helst numera. Det mobila nätverket har revolutionerat hur vi använder våra mobiltelefoner. Det som tidigare endast var möjligt framför sin dator hemma går nu att göra på vägen till bussen eller skolan. Som om inte det vore nog är nu den femte generationen av mobilt surfande under utveckling, och nyligen skrev Affärsvärlden att Ericsson och japanska Fujitsu är i fas med att inleda ett samarbete för produktion av 5G-basstationer. När de väl är på plats kommer det mobila surfandet gå med svindlande hastigheter, hela 1Gbit/s pratas det om. Detta i jämförelse med 3G som låg på omkring 32 Mbit/s. Flera tusen gånger snabbare surf alltså. 5G kommer vara snabbare än vad många i Sverige har i hastighet i sina egna hem.

Snabbt nät hemma

Generellt sett är nätverken i hem och på arbetsplatser mycket snabbare än det som idag går att få via det mobila nätverket. De allra flesta har en router hemma som de kan skapa ett trådlöst nätverk, även kallat wi-fi, via. Wi-fi är i de flesta fall snabbare än det mobila nätverket men om man vill vara säker på att få ut så mycket av de bredbandshastigheter man betalar för bör man använda sig av en nätverkskabel mellan routern och den apparat som ska kopplas upp. Om man spelar mycket tv-spel hemma rekommenderas det att man har sin spelkonsol uppkopplad via en nätverkskabel, då säkerställer man att spelet flyter på bra.

Även fast det trådbundna internet är väldigt snabbt idag, särskilt sedan fiber blivit standard i allt fler hushåll, så forskas det mycket om hur man kan få internet ännu snabbare. Faktum är att NyTeknik tidigare i höstas skrev om ett forskarlag från Australien som lyckats utveckla ett sätt att lagra och läsa information som skulle göra internet hela 100 gånger snabbare. Det är hastigheter vi endast kan drömma om idag, och många frågar sig nog varför man kan tänkas behöva ett så snabbt nätverk. I takt med att filerna blir allt större krävs det att internethastigheterna matchar dem. Idag går filmer att streama direkt från olika tjänster på nätet, och i vissa fall går det att få dessa i 4K-upplösning. Det vill säga otroligt mycket bättre kvalitet än de filmer som laddades ned innan fildelning blev illegalt. När filmer är av det formatet blir de även mycket större och innehåller mer information vilket kräver ett snabbare nät. Om nätverket inte kan erbjuda tillräckligt hög hastighet kan du behöva vänta länge medan filmen laddar, medan om nätverket är snabbt räcker det med att trycka på play och luta sig tillbaka i soffan.

Stäng meny