De senaste åren har intresset för och utbudet av kryptovalutor, även kallade virtuella eller digitala valutor, ökat lavinartat. Stor volatilitet i kursen har gjort att vissa investerare tjänat enorma summor medan andra förlorat mycket pengar. För att börja handla med kryptovalutor är det viktigt att du först lär dig mer om vad det är för något samt vilka olika virtuella valutor som finns.

De digitala valutorna, exempelvis Bitcoin, har skapat många rubriker de senaste åren. Intresset för virtuella valutor har ökat i takt med prisuppgången och många hoppas kunna göra sig förmögna genom att handla med kryptovalutor. Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med kryptovalutor.

Vad är kryptovalutor?

En kryptovaluta är en digital valuta vilket innebär att den inte finns i form av sedlar och mynt. Istället är det en virtuell valuta som lagras i en e-plånbok online. De kan dock växlas och spekuleras mot precis som ”vanliga” valutor. Däremot har kryptovalutor ingen centralt reglerande instans, exempelvis finansinstitut eller regeringar, utan istället används kryptografiska metoder för att genomföra transaktioner.

Handeln, det vill säga transaktionerna, med kryptovalutor sker på en kryptobörs. Hos https://cryptoholics.com/sv/kryptoborser/ hittar du en omfattande guide om hur kryptobörser fungerar. En kryptobörs kan beskrivas som en plattform där du kan köpa och sälja kryptovaluta.

Innan du börjar handla med kryptovaluta är det viktigt att du läser på om vad det är och hur de fungerar. Jämfört med traditionella valutor så har digitala valutor betydligt större uppgångar och nedgångar. Du bör även läsa på Skatteverkets hemsida om hur du redovisar när du köpt eller sålt kryptovalutor.

Vilka kryptovalutor kan du välja på?

Det finns ett enormt utbud av olika kryptovalutor. De mest berömda är Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Litecoin, Dash, EOS, Stellar och NEO. Det dyker ständigt upp nya digitala valutor. Dessutom kan du handla certifikat med vissa kryptovalutor, exempelvis Bitcoin och Ethereum som underliggande tillgång.

Lycka till!

Stäng meny