En ständigt återkommande diskussion när det kommer till mobiltelefoner är hur pass bra batteritid de har och hur väl de fungerar i kyligt väder. Det är en fråga som berör många, särskilt i Sverige där temperaturerna kan variera väldigt mellan de olika årstiderna.

För att våra smartphones ska fungera krävs det att de har någon form av energikälla, vilket i 99,9 procent av fallen är via ett batteri. Med tiden försämras ofta livslängden på batteriet och då är det många som köper en ny telefon istället för att köpa iPhone batteri hos Batteriexperten. Det är billigare och mycket smidigare än att lägga pengar på en helt ny telefon.

Batteriet i nya iPhone

mobil vinterFör varje ny telefon som släpps på marknaden är batteritiden alltid en het fråga. Det är en ständig kamp mellan telefonernas tunnhet och batterikapacitet, och det är svårt för företagen att lansera något revolutionerande – åtminstone när det kommer till smarta energilösningar för mobilen. Ett relativt säkert mätvärde är att större mobiltelefoner har bättre batteritid. Många mobiltillverkare idag lanserar ofta en standardstorlek, samt en större storlek av sina nya smartphones. Under hösten förra året lanserade Apple den nya iPhone XS som även den kom i två versioner; en vanlig och en stor. För standardversionen var batteritiden 30 minuter längre än på fjolårets iPhone X, och 90 minuter längre för den större versionen, skriver Macworld.

Vintern ställer till med problem

Trots att utvecklingen går snabbt framåt kring smartphones tycks forskningen om mobilens batteri gå desto långsammare. Du som gillar att fotografera med din mobil eller bara har den uppe medan du väntar på tunnelbanan är säkert bekant med att telefonen lägger av i tid och otid så fort temperaturen rör sig under nollan. Det har att göra med att jonerna i mobiltelefonens batteri rör sig långsammare och på så vis gör att de laddar ut snabbare. SVT har skrivit en hjälpsam artikel som täcker det här med mobilbatterier, läs den om du vill veta mer om vad du kan göra om du märker att telefonen presterar undermåligt så fort kylan kommer. En av de kanske viktigaste sakerna att komma ihåg när mobilen tycks lägga av är att inte köpa en ny direkt. Testa istället att byta ut batteriet, det är billigare och enklare.

Även elbilar drabbas

elbilar laddar vinterDet är inte bara mobiltelefonerna som påverkas av kylan, även elbilarna drabbas. I NyTeknik kan man läsa om en studie där de studerat hur laddningstiden förändras beroende på hur kallt det är. Resultatet de kom fram till visade att kyla hade en väldigt stor påverkan. När temperaturen låg på omkring 25 grader Celsius laddade elbilen till 80% på 30 minuter, jämfört med 36% på samma tid vid nollgradig temperatur. Batterier överlag trivs med andra ord bäst i lagom varma temperaturer för att kunna fungera optimalt. Självklart skiljer sig bilbatterier sig från de batterier man hittar i dagens mobiltelefoner, men gemensamt har de att de påverkas av kyla.

Stäng meny